Våra tidigare upplevelser påverkar hur vi tänker

Det tar tid för det psykologen säger till mig att sjunka in, jag får ha det i bakhuvudet ett tag innan jag förstår det fullt ut. Som sist vi var där, eller om det var gången innan. Då sa hon att allt som vi har varit med påverkar oss och hur vi lever våra liv. Även sådant som man inte tänker på länge, eller som man har glömt bort. Alla våra tidigare upplevelser påverkar hur vi tänker, känner och handlar därefter.

Det är så mycket som kan ha påverkat oss, händelser under vår barndom och uppväxt som har format oss. Dessa händelser får konsekvenser i våra framtida liv, de påverkar vårt framtida välbefinnande. Kanske hade vi en mamma som inte tyckte om sin kropp och vi lärde oss att kroppen anses vara ful om den är på ett visst sätt. Kanske fanns det någon har behandlat oss dåligt som barn och då kan vi bära på ilska eller rädsla som visar sig i vårt dagliga liv. Det kan begränsa oss. Vi kanske hade stränga föräldrar som vi inte vågade säga emot, idag kanske vi fortfarande har svårt med gränser och svårt att säga ifrån. Kan vara allt möjligt.

Det läskiga är att det inlärda är så självklart för oss att vi inte ens ifrågasätter det. Vi tror att alla andra tänker så, att det är normalt att tänka så. Att de som säger att de tänker annorlunda inte är helt ärliga. Man får verkligen ta sig tid och fundera vilka tankar och känslor som orsakar svårigheter och hindrar oss i det vi vill göra. Det blir verkligen en aha-upplevelse när man väl kommer till insikt.

En av mina svårigheter är att jag har lärt mig att det är fult att prioritera sig själv. Det är inget som någon har sagt till mig, men under min uppväxt har framför allt min mamma valt att prioritera bort hennes välbefinnande och hennes önskemål. Hon skulle alltid hjälpa alla och ställa upp oavsett vad det handlar. Hon uttryckte aldrig att hon behövde tid för sig själv eller att hon inte orkade. Det är en jättefin egenskap att vara så snäll men man får ju inte glömma bort att vara snäll mot sig själv också. Det vill jag bli bättre på.

Vad brottas ni med?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *