Tända ljus på Alla helgons dag

Vi var på kyrkogården tidigare idag och tände ett ljus för Lea. Det var vackert på kyrkogården, många ljus som redan var tända. Kan tänka mig att det kommer bli ännu vackrare när mörkret faller. Så fint att vi har denna högtid, Alla helgons dag. Det ger oss ett tillfälle att minnas och tänka på dem som inte längre är med oss. Ger oss även ett tillfälle att reflektera över vår egen dödlighet, och om livet och döden. Vad som kommer sen.

Fonus har haft en väldigt fin reklam på Instagram. De visar en familj som tänder ett ljus vid någons grav och så står det  “När tar en människa slut?“. Därefter kommer det ännu mer text “… Det är en dag då vi tillsammans minns de människor som har lämnat det här livet. Men som ändå finns kvar. För att minnas är på ett sätt att trotsa döden. Genom att tänka på de människor som är borta, håller vi dem levande.” Det är väldigt fint.

Imorgon, på Alla Själars Dag, ska den lokala kyrkan ha en minnesstund för dem som har gått bort sedan förra Allhelgonahelgen. Det blir ljuständning och uppläsning av namn på dem som har gått bort under det senaste året. Det kommer vara mycket musik och sång står det i inbjudan. Vi tänkte att vi skulle gå. Det kanske finns en plats för den som är andlig men icke religiös i kyrkan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *