När vi skulle föröka bli gravida första gången, med Lea, så gick det väldigt snabbt. Vi hann knappt sluta skydda oss innan jag plussade. Så vi slapp tänka på när jag skulle ha ägglossning och försöka tajma. Går ju betydligt trögare nu. Har läst på lite om hur man kan maximera sina chanser att bli gravid. En kvinna är endast fertil när hon har ägglossningen och det sker endast en gång under varje menscykel. (Ev två gånger inom loppet av ett dygn om två ägg lossnar.) När ägget har lossnat kan det endast överleva 12-24 timmar om det inte befruktas. Spermierna däremot kan överleva mellan tre och fem dygn i kvinnas kropp. Alltså kan en kvinna bli gravid ca 6 dagar per månad. Störst chans att bli gravid är dagen innan och samma dag som ägglossningen sker. Det gäller ju att pricka ägglossning och det finns en del tecken man kan hålla utkik efter. (Bilden nedan har jag hittat på clearblue.)
Kroppstemperatur
Vilotemperaturen eller den basala kroppstemperaturen följer ett återkommande mönster varje menscykel då temperaturen påverkas av hormonnivåerna i kroppen. Under den första delen av menscykeln är kroppstemperaturen lite längre. Under ägglossningen sjunker kroppstemperatur något för att sedan dagen efter (eller ibland två dagar efter) öka med upp till en halv grader. Kroppstemperaturen ska vara förhöjd i minst tre dagar för att indikera att ägglossning har skett. Efter ägglossningen fortsätter kroppstemperaturen att vara förhöjd under en tid. De kallas den höga fasen. När mensen kommer sjunker kroppstemperaturen och återgår till den låga fasen. Om ägget skulle bli befruktat så stannar kroppstemperaturen på den höga fasen.
Om man ska ha koll på sin kroppstemperatur och göra det ordentligt så ska du ta tempen det första du gör när du vaknar. Innan du har stigit upp ur sängen eller börjat prata. Du ska ha haft minst 3 timmars sammanhängande sömn för att få ett tillförlitligt resultat och du ska ta tempen samma tid varje morgon. Man kan använda diverse appar som till exempel FertilityFriend eller WomanLog för att skriva ner resultatet och kunna se det i ett diagram, som på bilden nedan.
Den här metoden kräver en del disciplin, det gäller att även ta tempen samma tid på helgen. Efter några cykler lär man känna igen var i cykeln man är, men problemet med att använda denna metod är att du först i efterhand kan konstatera när ägglossningen har skett. På bilden ovan sker ägglossningen dag 14, men det vet man inte förrän några dagar senare när temperaturen har stigit och varit förhöjd i minst tre dagar. Därför kan man hålla utkik efter andra tecken.
Flytningar/Sekret
Under menscykel förändras sekretets konsistens. Man kan se vad man har för sekret just nu genom att antigen observera konsistensen när man torkar sig efter toabesök eller genom att föra in en eller två fingrar in i slidan och sedan titta på fingrarna. Tänk på att händerna ska vara rena och naglarna klippta. I regel sker förändringen av sekretet på följande sätt: mens, torra dagar, krämigt, vattnigt, äggviteliknande (ägglossning!), krämigt, klistrigt, mens. Det vattniga och framförallt äggviteliknande sekretet är det fertila sekretet.
Krämigt – Sekretet är krämigt, tjockare i konsisstensen och påminner om hudlotion. Krämigt sekretet kan du ha både innan och efter ägglossningen. Den tjockare kosistensen ska begränsa spermiers rörlighet.
Vattnigt – Sekretet påminner om vatten och syns knappt. Denna typ av sekret har du några dagar innan ägglossningen. Du kan få blöta fläckar i trosan, ser lite ut som att du har kissat på dig lite. Denna typ av sekret gör att spermier snabbt kan simma genom livmoderhalsen.
Äggviteliknande – Sekretet liknar rå äggvita, är elastiskt (du kar dra det mellan fingrarna flera centimeter innan det brister) halt, genomskinligt eller lite gulvitt. När du har detta sekret har du eller kommer du ha ägglossning väldigt snart. Detta är det allra mest fertila sekret du kan ha. Nu är det dags!
Klistrigt – Tjockt, klumpigt och känns kladdigt eller klistrigt. Denna typ av sekret har du när du närmar dig mensen. Det är svårt för spermier att simma igenom.
Livmodertappen
Genom att känna på din livmodertapp kan du avgöra var i menscykeln du befinner dig. Tappen sitter allra längst upp i slidan och känns lite som en nästipp eller ett manligt ollon. För att hitta livmodertappen sticker du in ett finger eller två låååångt in i slidan tills man känner något runt med ett hål eller springa i mitten. Tänk på att fingrarna ska vara rena och naglarna kortklippta så du inte river dig själv. Använda samma ställning varje gång du känner på tappen för att märka skillnader på hur tappen är placerad.
Strax innan och under mens: Hård som nästippen, Öppen, Lågt placerad i slidan, Fuktig
Innan ägglossning: Hård som nästippen, Stängd, Lågt placerad i slidan, Torr eller lite fuktig
Strax innan och under ägglossning: Mjuk som läppar, Öppen, Hög placerad i slidan, Hal och blöt, Centrerad
Efter ägglossning: Hård som nästippen, Stängd, Lågt placerad i slidan, Torr eller lite fuktig
Övrigt
Andra tecken kan vara “mensvärk”, spända och ömma bröst, och ökad sexlust.
Enligt sjukvårdsupplysningen ska man ha samlag varannan dag dagarna innan ägglossningen för att maximera sina chanser att bli gravid.
Bra länkar om man vill läsa mer: gravid.ifokus.se, denlangavagendit.blogspot.se, wictoria.nu