Har sparat några semesterdagar så igår och idag har jag och sambon varit hemma och fixat lite. Skördade mina kryddväxter och gjorde bland annat en mynta och citronmeliss dricka. Receptet hittar ni längre ner. Vi fick även bytt en ytterdörr och rörmokaren har varit här. Så nu ska vi göra vårt första rotavdrag någonsin. Det kostar en del att ta hand om huset och ändå försöker vi göra så mycket som möjligt själva.
Skönt att ha fått gjort lite så att hela helgen inte behöver gå åt det. Var en sväng på Ikea och de har redan hunnit plockat fram julpyntet. Får lite ångest av det, att det är jul om drygt två månader och året nästan är över. Kommer nog inte bli mycket julfirande i år. Tänker att jag bara ska ta det lugnt så får högtiderna komma och passera som de vill.
Mynta och citronmeliss dricka
Gjorde en riktigt god dricka med nyskördad citronmeliss och mynta. Du behöver följande:
- 1 kruka färsk mynta
- 1 kruka färsk citronmeliss
- 1-2 citron eller lime
- 1-2 dl socker
- 1,5 – 2 liter vatten
Ta bort bladen från stjälken och lägg ner dem i en mixer. Häll i ca 1 halv dl socker och häll på vatten så att alla bladen täcks. Kör mixern i ca en minut, tills bladen är söndermalda och vätskan är färgad, grönbrun i färgen. Sträng av mixern och häll drickan ner i en behållare genom en sil. Pressa en citron och häll i citronsaften i behållaren. Häll på mer vatten så att du har ca 1,5 – 2 liter totalt och tillsätt mer socker efter smak. Häll upp i fina glas, lägg i några isbitar och dekorera ev med mynta, citronmeliss och/eller citron/lime.
Om du inte har en mixer, så gör du så att du kokar upp 1,5 liter vatten med 1-2 dl socker. Finhacka bladen. När sockenlagen har kokat upp tar du bort kastrullen från plattan, rör ner de finhackade bladen, sätter på ett lock och låter det dra i en halv dag åtminstone. Sila och pressa ner en citron/ lime. Det blir väldigt gott. Kan tänka mig att det kan bli väldigt gott om man spetsar drickan med lite rom.