Graviditetsdagbok – Graviditeten såhär långt

Här är några utvalda delar ur min graviditetsdagbok där ni kan läsa om graviditeten såhär långt. Så många gånger som jag har påbörjat en sådan dagbok men sen fick jag min mens. Raderade då allt och började om.

Vecka 3 +3 (2 november 2016)

Min mens brukar komma dag 25 -29. Idag är det dag 25 och fortfarande ingenting. Jag hoppas, hoppas, hoppas. Brösten har känts lite ömma till och från. Sen så har jag en molande känsla i magen, nästan som en väldigt svag mensvärk. Min kroppstemperatur håller sig stadigt på 37 grader C. Vad jag har förstått så ska den stiga upp lite till och stanna på nästa platå, den tredje platån, när man blir gravid. Som på bilden nedan. Kallas “triphasic shift” på engelska.

triphasic

Ska vänta tills på lördag, den 5 november, dag 28 med att göra ett test.

Vågar inte säga något till sambon än. Hoppas och håller tummar och tår. Det hade ju varit helt underbart.

Vecka 3 +5 (4 november 2016)

Idag är det dag 27 och inga tecken på att mensen skulle vara på gång. Temperaturen håller sig på 37,0. Igår steg den till 37,1 men är tillbaka på 37,0 idag. Dag 25 blev toapappret lite rosa när jag skulle torka mig efter toabesöket (tvåan). Brukar börja så vissa månader, först ljusrosa flytningar i en eller fler dagar och sen mens. Sen så kom det inget mer. Varken dag 26 eller 27. Tänker att det kanske var en nidblödning? Hittar ingen bra info om när man kan få en ev nidblödning. Står allt från 3-14 dagar efter ägglossning. Dag 25 var nog 8-12 dagar efter ägglossning.

Nu börjar jag verkligen få upp förhoppningarna! 🙂 Så bra har det inte sett ut sen vi började försöka bli gravida, i april/maj någon gång.  Tänker att jag gör ett test imorgon om jag inte får min mens senare ikväll eller under natten. Får se om jag vågar. Blir så besviken när jag ser bara ett sträck. Hoppas, hoppas, hoppas!

Vecka 3 + 6 (5 november 2016)

Fortfarande ingen mens! Gjorde ett test imorse som vid första ögonkastet tycktes vara negativt, men sen när jag tittade mer noggrant kunde jag se ytterligare ett väldigt ljust streck. Sambon såg också något så det var inte bara jag som inbillade mig! Är så himla glad men försöker att ta det lite lugnt, det är ju väldigt tidigt än så länge. Tänker att testet borde bli tydligare inom några dagar. På måndag ska jag göra det igen.

Måste berätta något intressant. Nisse, vår katt, har flera gånger under de senaste veckorna masserat min mage. Han hoppar upp i mitt knä, ställer sig med framtassarna på min mage, spinner och står där och trampar. Sambon säger att han känner på sig något, att han vet vad han gör. Min pisse, tycker om honom så himla mycket. Någon annan som har erfarenhet av att ens djur börjar bete sig​annorlunda när man blir gravid​?

Vecka 4 + 1 (7 november 2016)

Gjorde ett till test och den här gången var strecket helt klart tydligare 🙂 Är så glad och lycklig och orolig på en och samma gång. Ska kontakta läkaren på specialmödravården, höra om hon har några råd och vart jag ska gå på kontroller den här gången.

Vecka 4+6 (12 november 2016)

Fortfarande ingen mens! Är så tacksam o lycklig. Det sjunker långsamt in att jag är gravid igen. Idag frågade sambon om jag ville ha lite glögg. Åh, just det, du är ju gravid klickade det några sekunder senare.

Jag känner mig tröttare och ibland gör det lite ont och spänner i brösten. Jag är lite förstoppad och har mer rikliga flytningar. De spänner och sticker till i magen. Den känns redan större.

Är så lycklig och tacksam ?

Vecka 6 + 1 (21 november 2016)

Förra veckan var vi på barnmorsemottagningen, tog div prover. Den 12e december ska vi träffa läkare på specialmödravården (SMVC). Känns som att de tar väl hand om oss. Jag känner inte av graviditetssymptomen så starkt ännu, lite tröttare än vanligt, lite yr och liiite illamående till ochs från. Är orolig till och från att det har skett ett missfall och att jag inte längre är gravid. De kommer nog att göra ett ultraljud den 12 december på SMVC, då får vi väl veta om allt står rätt till. Då kommer det vara vecka 9+1.

Känner tacksamhet och längtar.

9 +4 (15 december 2016)

Har mått väldigt illa de senaste veckorna. Det enda gången jag inte mår illa är när jag sover. verkar inte vara mycket som man kan göra åt det heller.

Magen börjar synas men det är kallt så men med stora tjocka tröjor syns den inte riktigt. Känns underbart att vara gravid igen! Var på ett ultraljud i måndags och allt såg fint ut, det lilla hjärtat slog och den lille rörde på sig. De kan inte se så mycket mer såhär tidigt. Blir extra ultraljud i vecka 28, 32 och 36, samt igångsättning om barnet mår bra. Kommer vara sommar då. I början på juli.

11 + 4 (29 december 2016)

Har mått illa i några veckor nu men nu börjar det kännas bättre. I och med det kommer oron. Funderar på om allt är okej. Är jag fortfarande gravid? Är det någon där inne? Det är för tidigt att känna fosterrörelser. Det är bara att vänta. Ska på rutinultraljud den 17e februari. Sist hade jag lite mage då. Än så länge syns inte magen så mycket. Den blev lite svullen precis i början av graviditeten och visst lite mer hull har jag men jag tror inte att någon märket något. Vi har inte berättat något för någon ännu.

Jag drömmer väldigt mycket. Snarkar och gör ljud ifrån mig på nätterna. Ibland drömmer jag att jag inte känner fosterrörelser och sen kommer jag på mig att det är för tidigt för det ännu. En natt drömde jag att jag hade blödningar. Var helt blöt mellan benen när jag vaknade men det var bara svett.

Minns tillbaka på tiden då jag var gravid med Lea. Tror att jag var mer illamående då, att illamåendet höll i sig längre.

Längar efter att få träffa den lille och bära hen i min bärsjal.

12 + 4 (5 januari 2017)

Igår kände jag smärta i buken och smärtsamma sammandragningar. Blev väldigt orolig så jag ringde till MVC och fick tid för ultraljud idag. När jag kommer dit så börjar barnmorskan med att säga att de inte har läkare på plats, om hjärtat inte slår så får jag åka till Östra sjukhuset. Blir jätterolig men ultraljudet visar ett litet kryp som rör sig, och ett litet hjärta som slår. Lycka!

Barnmorskan säger att livmodern växer mycket de här veckorna, en del känner smärta. Man kan få liknande symptom om man har urinvägsinfektion. Viktigt att behandla den så snabbt som möjligt om det skulle vara så. Ska lämna in ett urinprov på måndag.

13 + 3 (11 januari 2017)

Ingen urinvägsinfektion! Underbart. Barnmorskorna säger att det jag känner är att livmodern växer. Den växer väldigt mycket runt de här veckorna.

Längtar efter den dagen då jag kommer få känna när den lille rör sig.

16 + 3 (1 februari 2017)

Har känt barnet röra sig på kvällen när jag har lagt mig. Känns precis ovanför brygdbenet, som en liten fisk som sprattlar. Tror att det är den lille jag känner iaf. Är orolig för att jag inte har känt så mycket ännu. Hoppas att allt är bra.

17 + 1 (6 februari 2017)

Har inte känt alls något på flera dagar. Bara de två enstaka gångerna. Är väldigt orolig så jag ringde till barnmorskan och frågade om jag fick komma in och lyssna på hjärtat. Hon avrådde från det, sa att det egentligen var för tidigt, att strålningen är hög. Om jag absolut ville de så kunde jag komma in. Tror jag lugnar mig till nästa vecka, ska på rutinultraljud då.

18 + 5 / +1  (17 februari 2017)

Den lille som verkar vara en liten flicka mår bra. Allt såg bra ut på ultraljudet. Jag hade känt rörselser igår, satt på jobbet och så kände jag sparkar på höger sida, tre gånger. Åh, är så glad och tacksam. De ändrade bf från 15 till 19 juli, så nu är det egentligen 18 +1. Såg också att moderkakan sitter på framsidan, mitt på magen. Då känner man inte fosterrörelser lika tydligt.

19 + 2 (25 februari 2017)

Har börjat känna mer och mer. Nästan varje dag nu känner jag lillan sparka. Känner det på sidorna, ofta långt ner mot brygdbenet. Eller så känner en som rullningar mitt på magen. Är så tacksam för mitt lilla barn.

23+6 (28 mars 2017)

Magen växer för fullt. Jag har redan gått upp tio kg och därmed slutat väga mig. Med Lea gick jag upp 17 kg totalt.

Jag är väldigt uppmärksam på fosterrörelser. Har märkt att om jag lägger mig på rygg, vrickar på höfterna och tar djupa andetag så kommer barnet igång och rör sig. Ibland med en gång, ibland får jag hålla på en stund. Innan jag går upp på morgonen vill jag känna några ordentliga sparkar. Sen brukar jag lägga mig på rygg så fort jag kommer hem och ligger där tills jag känner några ordentliga sparkar. Vissa dagar då jag har varit rätt orolig har jag lagt mig på rygg under dagen på jobbet.

Jag har fått besvär med foglossningar och har sovit dåligt den sista tiden. Har en gravidkudde som jag placerar mellan låren och under magen. Det blir bättre jag vaknar fortfarande några gånger varje natt. Då kan jag inte heller somna om innan jag har känt att lillan rör sig.

28+6 (2 maj 2017)

Var på kontroll på SMVC idag och lilla tjejen mår bra. Det var gott om fostervatten och navelsträngen fungerar som den ska. Så underbart ❤️ Ska dit igen första veckan i juni. Sen blir det ytterligare en undersökning i vecka 37-38 och då får jag veta när jag kan bli igångsatt.

Jag blev deltidsjukskriven pga foglossningar på 50%. Det känns väldigt skönt, har varit väldigt trött och irriterad på alla den senaste tiden. Att de står ut med mig på jobbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *