Fem saker vi ångrar på dödsbädden

Läste nyligen om boken ”The Top Five regrets of the Dying” som sjuksköterskan Bronnie Ware har skrivit. Handlar om fem saker vi ångrar på dödsbädden. Hon arbetade med patienter i livets slutskede under många år och boken bygger på hennes anteckningar från den tiden. På sin dödsbädd avslöjande patienterna vad de ångrade att de inte hade gjort i sina liv.

Det som räknas är kärlek och relationer, varken pengar eller status betyder något i slutändan. Att följa sina drömmar är viktigt. Att spendera mycket tid med barnen och resa hamnade också högt på listan. Bronnie lyfter fram den klarsynthet som människor får i slutet av sitt liv, och hur vi kan lära av deras visdom för att leva ut våra drömmar i högre grad. Hon menar att på frågan om det var något de ångrade eller skulle ha velat göra annorlunda dök samma saker upp om och om igen.

Här är de fem mest ångrade sakerna från döende ur Bronnie Wares bok:

1. Vi ångrar mest att vi inte vågade följa våra drömmar. Att vi inte hade modet att leva det liv vi ville och vara sanna mot oss själv, och inte anpassat oss efter vad som förväntades av oss.

2. Vi ånger att vi jobbade för mycket. Att vi missade våra barns uppväxt och inte hade tid att umgås med vår partner på grund av försörjningsbördan och statusjakt.

3. Vi ånger att vi inte hade modet att uttrycka våra känslor. Att vi höll tillbaka känslor för att inte hamna i konflikt med omgivningen. Resultatet blev att vi inte utvecklade hela vår potential utan lever mediokra liv.

4. Vi ångrar att vi inte behöll kontakten med våra vänner. Många hade låtit jobb och familj gå före och ångrade djupt att de inte hade tagit sig tid att umgås med sina vänner. Alla saknade sina vänner på dödsbädden.

5. Vi ånger att vi inte tillät oss själva att vara lyckligare. Många inser på dödsbädden att lycka är ett val. Man ångrade att rädsla för förändringar gjorde att man låtsades att allt var perfekt på ytan trots att det var inte var det. Alla längtade också efter att få sig ett gott skratt innan de dog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *