Därför är det viktigt att fira framgångar

Jag fyllde år i veckan, 33 blev jag. Trea, trea. Ska ut och äta imorgon efter jobbet och fira lite. Sen så blir det tårta till helgen med familjen. Ska bli trevligt. Så, på tal om att fira. Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om varför det är viktigt att fira framgångar, födelsedagar, bröllop, nya jobb och annat som händer i våra liv.

Genom att fira våra prestationer och framgångar, även dem små som kanske känns obetydliga, uppmärksammar vi det som går bra i livet. Det gör att vi successivt ställer om vår tankesätt till något som kallas “success mindset”, det innebär att vi skiftar fokus från den långa listan över saker som behöver göras till att fokusera på det som vi redan har uppnått. Då blir det lättare för oss att ta tag i nästa sak på listan utan att det känns överväldigande. Genom att fira framgångar kommer du successivt börja se på dig själv som en person som är redan framgångsrik, du blir självsäkrare och klarar motgångar lättare.

En annan anledning till att fira framgångar är att  vi blir motiverade, får energi att fortsätta med det vi gör. Genom att uppmärksamma och fira små framgångar (“small wins”) blir vägen till den “stora framgången” mycket roligare och vi får upp motivationen.  För det kanske tar månader, till och med år tills vi har nåt vårt stora mål. Om vi inte håller motivationen uppe kommer finns det risk att vi ger upp halvvägs.

Sist men inte minst. När vi firar och uppmärksammar det som är bra i våra liv mår vi bättre psykiskt. Dopamin frigörs i hjärnan och vi blir lyckligare.

Finns en väldigt intressant studie som Harvard Business Review uppmärksammade för några år sedan som handlar just om varför det är viktigt att fira framgångar. Läs mer via länken The Power of Small Wins. Nedan finns fler tidningsartiklar om ämnet. I artikeln How To Celebrate Small Wins to Achieve Big Goals finns konkreta tips på hur man kan göra. Som till exempel bryta ner mål i små delar som känns relativt lätta att uppnå, och mycket annat. Andra intressanta artiklar: 6 reasons why you should celebrate success och Why You Must Celebrate Small Successes.

Så fira det som är bra i ditt liv, fira dig själv! Och ha en underbar dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *